Kategori: 6.SINIF 2.ÜNİTE : Vücudumuzdaki Sistemler (Konu Özeti)
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER-KONU ÖZETİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DESTEK HAREKET SİSTEMİ Basit bir hareketi gerçekleştirmek için bile kaslar ve kemikler birlikte çalışır. Metal bir parayı elimizde tutmamızı veya 5 kg ağırlığındaki bir çantayı kaldırmamızı sağlayan güç, kaslarımız ve kemiklerimizin etkileşimiyle ortaya çıkar. Gün boyunca yaptığımız tüm hareketlerde, destek ve hareket sistemi…
SOLUNUM SİSTEMİ-KONU ÖZETİ
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, vücut hücreleri için gerekli olan oksijeni havadan alır, hücrelerimizde oluşan karbondioksidi ise vücudumuzdan uzaklaştırır. Solunum sistemi yardımıyla havadan alınan oksijen, kan dolaşımıyla hücrelerimize taşınır. Karbondioksit de vücudumuzdan atılmak için yine kan dolaşımıyla taşınarak solunum sistemine iletilir. Solunum Sistemini Oluşturan Yapı ve…
SİNDİRİM SİSTEMİ-KONU ÖZETİ
SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin, sindirim sisteminde küçük parçalara ayrılması ve değişime uğraması olayına sindirim adı verilir. Tükettiğimiz besinlerin kana karışabilecek hâle gelmesini sağlayan yapı ve organların tümüne ise sindirim sistemi adı verilir. Fiziksel (Mekanik) ve Kimyasal Sindirim Besin maddelerinin sindirimi vücutta iki şekilde gerçekleşmektedir: Besin maddelerinin…
GEZEGENLER ve TUTULMALAR-KONU ÖZETİ
GEZEGENLER İÇ GEZEGENLER (Karasal) • Güneş’e yakınlık bakımından ilk 4 gezegen bu grupta yer alır. • Yüzeyleri, metal karışımına sahip sert kayalardan oluşmuştur. • Yörüngeler arası mesafeler birbirine yakındır. DIŞ GEZEGENLER (Gazsal) • Güneş’e yakınlık bakımından son 4 gezegen bu grupta yer alır • Yapıları…
DUYU ORGANLARI-KONU ÖZETİ
DUYU ORGANLARI Çevremizi algılamamızı sağlayan göz, kulak, burun, dil ve deri duyu organlarımızdır. Çevremizdeki cisimlerin sesini, rengini, kokusunu, sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını vb. özelliklerini duyu organlarımız sayesinde hissederiz. Duyu organlarımızda çevremizdeki uyarıları dış ortamdan alan ve duyu sinirlerine aktaran özel hücrelere duyu almaçları adı verilir. Duyu…
DOLAŞIM SİSTEMİ-KONU ÖZETİ
DOLAŞIM SİSTEMİ Vücudumuzdaki hücrelere besin ve oksijeni taşıyan, hücrelerde oluşan atık maddeleri ve karbondioksiti hücrelerden uzaklaştıran sisteme dolaşım sistemi denir. İnsanın dolaşım sistemi kalp, damarlar ve kandan oluşur. KALBİN YAPISI VE GÖREVİ Kalp, göğüs boşluğunda iki akciğer arasında bulunur. Üstte iki, altta iki olmak üzere…
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ-KONU ÖZETİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Organlarımıza destek olan, vücudumuza şekil kazandıran aynı zamanda hareket yeteneğimizi sağlayan vücut yapılarına destek ve hareket sistemi denir. Destek ve hareket sistemimiz kemikler, eklemler ve kaslardan oluşur. Kemik ve eklemler ise iskeletimizi oluşturur. İnsan iskeletinde kemikler şekillerine göre uzun kemikler, kısa…
BOŞALTIM SİSTEMİ KONU ÖZETİ
BOŞALTIM SİSTEMİ Boşaltım: Vücudumuzda bulunan atık ve fazla maddelerin vücut dışına atılması olayıdır. Boşaltım ile vücudumuzda boşaltım sistemi görevlidir. Besinlerin parçalanması sonucu açığa çıkan atık maddeler karbondioksit, su, amonyak, safra, besinlerle fazla miktarda alınan mineral ile B ve C vitaminleridir. Böbrekler: Boşaltımın başladığı organdır. Kan,…