Fotosentez Konu Özeti 4

İNDİR

FOTOSENTEZ

Fotosentez Konu Özeti 4

Üretici canlılar ışık varlığında topraktan aldıkları su ile havadan aldıkları karbondioksidi kullanarak besin (glikoz) ve oksijen üretir. Bu olay fotosentez olarak adlandırılır.

Fotosentez sonucunda ışık enerjisi, kimyasal enerjiye dönüşür. Fotosentez sadece Güneş ışığında değil ışık şiddetinin yeterli olduğu yapay ışık kaynaklarının varlığında da gerçekleşir.

FOTOSENTEZ HIZINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Işığın Rengi

Bitkilere yeşil rengini veren klorofil pigmenti, ışık ışınlarını soğurarak fotosentezin gerçekleşmesini sağlar. Ancak klorofil pigmentinin soğurduğu ışık miktarı, ışığın rengine göre değişir. Klorofil pigmenti yeşil renkli olduğu için yeşil ışığın büyük bir kısmını yansıtır. Bu nedenle yeşil ışıkta fotosentez hızı düşüktür. Klorofil pigmenti mor ve kırmızı ışığın büyük bir kısmını soğurur. Bu nedenle mor ve kırmızı ışığın olduğu ortamlarda fotosentez hızı daha yüksektir.

Karbondioksit Miktarı

Üretici canlıların bulunduğu ortamdaki karbondioksit miktarı arttıkça fotosentez hızı belli bir seviyeye kadar artar. Bu seviyeden sonra ortamdaki karbondioksit miktarı artsa dahi fotosentez hızı sabit kalır.

Su Miktarı

Üretici canlıların hücrelerindeki su miktarı belli bir değerin altındaysa fotosentez gerçekleşmez. Hücrelerdeki su miktarı arttıkça fotosentez hızı belirli bir değere kadar artar. Bu değerden sonra ortamdaki su miktarı artsa dahi fotosentez hızı sabit kalır.

Işık Şiddeti

Gölgelik yerlerde yetişen bitkiler, güneş ışığını doğrudan alan yerlerde yetişen bitkilere göre daha yavaş gelişir. Çünkü fotosentez hızını etkileyen faktörlerden biri de ışık şiddetidir.

Üretici canlıların aldığı ışık miktarı canlının ışık kaynağına olan uzaklığına ve ışık kaynağının gücüne bağlı olarak değişir. Işık şiddeti arttıkça fotosentez hızı belli bir değere kadar artar. Bu değerden sonra ışık şiddeti artsa da fotosentez hızı sabit kalır.

Sıcaklık

Fotosentezin gerçekleşmesi için ortam sıcaklığının ideal değerlerde olması gerekir. Fotosentez 25 °C ve 35 °C arasındaki değerler arasında en hızlı gerçekleşir. Sıcaklık 35 °C’un üzerine çıktığında enzimlerin yapısı bozulduğundan fotosentez hızı yavaşlar. Aynı zamanda sıcaklık 25 °C’un altına düştüğünde de fotosentez daha yavaş olur.

Fotosentez Konu Özeti 4